2010. február 19., péntek

Korhely leves


Állítólag jó a másnaposságra,mert remekül rendbe teszi a gyomrot. Valójában savanyú káposzta vízzel felfőzve. Többnyire szilveszterkor készítik, de mivel ma ünnepeltetem magam, mert Krisztusi korba léptem, gondoltam, lesz belőle holnapra nyugiztató leveske.

30 dkg savanyú káposzta
3 babérlevél
15 dkg füstölt kolbász
15 dkg füstölt tarja
citromlé, só, tejföl

a rántáshoz :
1 gerezd fokhagyma
1 kisebb vöröshagyma
3 ek olaj
4 ek liszt
1 kk piros paprika

A káposztát alaposan megmosom hideg vízben, majd felteszem főni úgy másfél liter vízbe, a babérlevéllel, a felkarikázott kolbásszal, a felaprított tarjával és addig főzöm, míg meg nem puhul a káposzta. Mikor jónak érzem, ha szükséges, még utána töltöm vízzel és közben gyorsan elkészítem a rántást. Egy serpenyőben olajon megpirítom a hagymát, majd belekeverem a lisztet, gyorsan, hogy csomómentes legyen. Lehúzom a tűzről, hogy meg ne égjen és beleteszem a zúzott fokhagymát, és a pirospaprikát. Kicsi, úgy 3 dl hideg vizet adok hozzá és simára kavarom. Mindenképpen hideg legyen a víz, mert csomósodik. A rántást a leveshez adom, sózom, borsozom, ha kell a citromlével savanyítom.Tejföllel tálalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...