70 dkg bab / fejtett és fehér babot is használtam
25 dkg gersli / árpagyöngy
fél szál kolbász
4-5 tojás
füstölt sonka / ez legyen ízlés szerint. 2 ujjnyi vastag szeletre vágtam és 4-et tettem bele
3-4 db babérlevél
2 fej vöröshagyma
2 ek sertészsír
2 gerezd fokhagyma
1 tk fűszerpaprika
só, bors
Nos a babot 1 nappal az elkészítés előtt beáztattam. Római vagy Pataki tálamat / ki hogy ismeri../az elkészítés előtt 1 órával szintén beáztatom.
A hagymát aprítom és a zsíron megdinsztelem. Beleszórom a fokhagymát, kicsit megfuttatom, majd a tűzről levéve / hogy ne égjen meg, mert keserű lesz / megszórom a pirospaprikával. Gyakorlatilag egy hagymás pörkölt alapot készítek. Ezt a keveréket a római tál aljára öntöm, a leszűrt babot ráhalmozom, majd hozzá adom a megmosott, lecsepegtetett gerslit, sózom, borsozom és alaposan megkavarom, mert sütés közben már csak rázogatni fogom. A tojásokat héjastól beágyazom és a sonkát, kolbászt is elhelyezem szépen a babban. Babérlevelet dugdosok közé, majd felöntöm vízzel. Kb 1 ujjnyira a bab felett. Rá a tető és hideg sütőbe teszem, amit 160 fokra fogok beállítani és alul-felül sütésre. Légkeverésre nem szabad, mert megrepedhet a tál. Na innentől kezdv kb 6 óra. Időközönként megnézem, megrázogatom, esetleg pótlom a vízet. Ha puha a bab, készen is vagyunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése