2009. október 30., péntek

Mézes Ágyas


Tihanyban, minden évben rendeznek Halászléfőző versenyt.
4-5 évvel ezelőtt egy kedves barátunk is megmérettetett kisebb társaságával.
Ott ittam először ebből a mámorító nedűből, majd pár vidám pohár után kikönyörögtem az összetételt.
Nem vagyok/ voltam nagy pálinkás, de ez igazán ízlett.
Itatta magát és tetszett a tudat, hogy ha bár a pálinkát nem is, de az ízesítést magam csinálhatom.
Tudom, nem valami szép dolog itókával kezdeni a blogolást, de karácsony közeledte miatt arra gondoltam, remek ajándék lehetne pároknak, apuknak, sógiknak... Elhihetitek, tavaly már teszteltem....nagy siker volt :-)))

HOZZÁVALÓK :
1 liter házi pálinka / szilva,vagy törköly /
5-8 szem aszalt szilva
5-8 szem aszalt barack
10 szem mazsola
1 rúd vanília
2-3 rúd fahéj
2 dl méz.


Nos, a gyümölcsöket és fűszereket egy nagyobb, kb. másfél literes üvegbe dobáljuk, majd ráöntjük a pálinkát. A mézet a mikróban megmelegítjük,hogy jó folyós legyen. Ez kb. fél perc, majd ezt is az üvegbe töltjük. Lezárjuk, és 1 hónapig hagyjuk pihizni. Szép lassan elkezd barnulni, sötétedni a méztől, kezd összeérni.
Karácsony előtt, ha ajándéknak szánod, több kisebb üvegbe is áttöltheted /szoktam dobni ezekbe az üvegekbe pár szem szilvát, mert nagyon mutatós tőle/, majd a fa alatt lehet villogni a klassz,"saját"készítésű ajándékkal.

Tipp : A KIKA-ban nagyon helyes, csatos, gravírozott üvegcséket lehet kapni, viszonylag jó áron. Ebben,parafadugóval lezárva, kis zsineggel körbetekerve kiváló meglepetés válik belőle az ünnepre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...