2012. február 6., hétfő

Sólet

Második Nagypapám zsidó volt. Ez viccessss. Tehát, Nagyim második férje, akit mi a Hugimmal Nagypapának neveztünk és szerettünk, mert az igazi Nagypapát, még Édesapám sem ismerte, sajnos nagyon fiatalon halt meg, ahogy Apa is. Aztán jött a "mohácsi" Papa, a mi nagypapánk. Minden zsidó és keresztény ünnepet tartottunk, amiből mi kicsinek nem sokat érzékeltünk, talán természetes volt bár akkor nem értettem, hogy miért ül egy kis fekete kalapban asztalhoz. Aztán sajnos Ő is elment és egyszer csak már se Anya, se Mama nem csinált sóletet. Ennek már vagy 20 éve. Kicsinek mindig remegve vártuk, hogy a cserépedény előkerüljön a sütőből és különlegesnek éreztünk minden alkalmat amikor készítettük, mert nagy család hangulata volt,amikor vagy 30 ültük körül az ház hatalmas étkezőasztalát a mohácsi Bazilika mögött. Szerintem ez szüretkor és Busójáráskor volt a leggyakoribb. Szerettem ezeket az eseményeket, bár a Busójáráson eléggé fostam. Most pedig, jöjjön a recept és egy 6 órás ünnepi hangulat.

70 dkg bab / fejtett és fehér babot is használtam
25 dkg gersli / árpagyöngy
fél szál kolbász
4-5 tojás
füstölt sonka / ez legyen ízlés szerint. 2 ujjnyi vastag szeletre vágtam és 4-et tettem bele
3-4 db babérlevél
2 fej vöröshagyma
2 ek sertészsír
2 gerezd fokhagyma
1 tk fűszerpaprika
só, bors

Nos a babot 1 nappal az elkészítés előtt beáztattam. Római vagy Pataki tálamat / ki hogy ismeri../az elkészítés előtt 1 órával szintén beáztatom.
A hagymát aprítom és a zsíron megdinsztelem. Beleszórom a fokhagymát, kicsit megfuttatom, majd a tűzről levéve / hogy ne égjen meg, mert keserű lesz / megszórom a pirospaprikával. Gyakorlatilag egy hagymás pörkölt alapot készítek. Ezt a keveréket a római tál aljára öntöm, a leszűrt babot ráhalmozom, majd hozzá adom a megmosott, lecsepegtetett gerslit, sózom, borsozom és alaposan megkavarom, mert sütés közben már csak rázogatni fogom. A tojásokat héjastól beágyazom és a sonkát, kolbászt is elhelyezem szépen a babban. Babérlevelet dugdosok közé, majd felöntöm vízzel. Kb 1 ujjnyira a bab felett. Rá a tető és hideg sütőbe teszem, amit 160 fokra fogok beállítani és alul-felül sütésre. Légkeverésre nem szabad, mert megrepedhet a tál. Na innentől kezdv kb 6 óra. Időközönként megnézem, megrázogatom, esetleg pótlom a vízet. Ha puha a bab, készen is vagyunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...