2011. július 7., csütörtök

Mentás, tökös cukkini főzelék

Friss, üde, nyárias. Hidegen is tökéletes. Gáborom szerint igazi zöld, nincs agyon rántásozva, lisztezve. Szépen egyenletes benne a tök és a cukkini, nincs szétfőzve, csak épp egy kicsit rottyantva, puhítva. Mostanság ez a trend, roppanós, friss főzelékek. Emlékszem régen a menzán, a borsó főzeléket, ha visszadobtad volna a konyhás nénire, leültetnek gyilkosságért, mert ha nem vágta volna agyon a kemény borsó, akkor megfolytja a lisztes kotyvalék. Andreas Mayer's Ausztria kiváló, két Michelin csillagos séfjének véleménye szerint , most külföldön mindenki vegetáriánus mesterszakács szeretne lenni, hogy kihozzák a zöldség húsát-javát, minden zamatát. Így indult el ez az új stílus a főzelék készítés terén is, amit őszintén szólva, kis "picicsillagos" konyhámban imádnék,imádok követni.

1 nagyobb, kb. 60 dkg cukkini
1 közepes, kb. 60 dkg pucolt, magozott tök
5 szál friss kapor
4 szál új lilahagyma
2 ek teljeskiörlésű tönkölyliszt
6-8 levélke friss menta
2 ek rizsecet
1 tk tökmag olaj
1 dl olívaolaj
1 ek méz
4 dl kefir
só, bors
A tököt megpucolom, kimagozom, lereszelem, gyalulom. Sózom, hagyom állni, hogy puhuljon. A cukkinit megmosom és héjastól reszelem a tökre.
A lilahagymákat félbe vágom és karikázom. Olívaolajon dinsztelem, majd rászórom a lisztet és pirítom picit. Erre szedem a kinyomkodott tök, cukkíni keveréket, sózom, borsozom, megkevergetem majd főzőm úgy 5 percig közepes lángon. A kapor felét aprítom és hozzászórom, ráöntöm a kefirt, ízesítem mézzel, ecettel és beleteszem az egész szál kaprokat is. Pici tökmagolajat keverek hozzá és egyszer hagyom felforrni, majd pár percig még főzöm, hogy puha legyen, de ne essen szét. Ekkor leveszem a lángról és az aprított mentát is hozzákeverem. Ennyike

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...