2012. január 2., hétfő

Sült céklasaláta pirított dióval és lágy kecskesajttal

Ilyenkor már mindenki unja a banánt...a bejglit, a töltött káposztát, a halat és amúgy is a legtöbb újévi fogadalom a diétáról szól, jöjjenek hát végre a saláták. Jó pár gasztronómiai újságot járatok, köztük a Gusto magazint is, és egy régebbi számában, sok-sok sali volt, amikor is én azt fogadtam meg, hogy ezeket, illetve a többi újsiban közölt saláta receptet egyszer, ha már komolyan veszem a fogyást, nem csak immelámmal, habaradibi, akkor végig csinálom. A karácsonyi ajándékaim között egy "biblia" is szerepelt Thomas Kellertől. Innen a sült cékla, a többit már csak improvizáltam. A cékla egyébiránt pillanatnyilag az egyik kedvenc téli zöldségem lett, mert hihetetlenül sok oldalú. Saláta, leves, savanyúság, de még desszert is készíthető belőle.
Ebben a receptben, mandarin-narancs öntetet locsoltam rá, ami kimondottan jó ízkombináció a céklával....

2 kis ökölnyi cékla
4-5 ek olívaolaj
só,bors
1/2 narancs
1/2 mandarin
balzsamecet
lágy kecskesajt
méz
maréknyi pirított dió
zöld saláta mix / ezt általában készem veszem. Létezik egy Itália mix nevű keverék, amiben van frizé, lolo, madársaláta és ruccola is

A céklákat megmosom és egy- egy alufólia darabra teszem őket. Sózom, borsozom, felhajtom az alufóliát, mintha kis batyukat csinálnék, és mielőtt teljesen becsomagolnám a céklát, még meglocsolom olívaolajjal és 3 ek vízzel. 190 fokra előmelegített sütőben legalább másfél órát sütöm, de addig biztosan, amíg egy késsel bele nem tudok úgy vágni, mintha puha vajba vágnék. A salátát szépen elrendezgetem egy tányéron. A sült cékláról folyó víz alatt ledörzsölöm a héját. Ez könnyen lejön, nem okoz nagyobb problémát. Szépen felkockázom. A diót durvára aprítom és egy serpenyőben picit megpirítom. Rászórom a salira a céklával együtt. A kecskesajt legyen lágy, majdnem kenhető, de mégis szilárd. Ezt is rámorzsolom, majd végül facsart narancsból, mandarinból, mézből és balzsamecetből készített öntettel meglocsolom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...