2010. december 13., hétfő

Répatorta - Helgámnak születése napjára


Van akit a gólya hozott, Helgánkat konkrétan a Mikulás. Szombaton pedig meg is ültük eme történelmi eseményt. Elég komoly menüsor készült az eseményre, melynek minden fogása zseniális lett. Gondoltam felteszeget őket ide, de a füstölt pisztráng már szerepel, az argentin bélszín tatár nem túl előnyös a fotózáshoz, a vargányás risotto, pedig még hajnalban elfogyott, mikor a fiúk még rájártak a maradékra. A születésnapi répatortából is csak 1 szeletet tudtam megmenekíteni, mivel nagyon imádták. Így közkívánatra a recept és a nem túl előnyös fotó, az utolsó szeletről :-)

25 dkg nagyon jó minőségű puha vaj / előző este már kivettem a hűtőből.
20 dkg porcukor
15 dkg finomított nádcukor
0,5 kg reszelt sárgarépa
1 narancs reszelt héja és kifacsart leve
3 ek kandírozott narancshéj felkockázva / ALDI-ban készen kapható
4 tojás
5 dkg aprított makadám dió
5 dkg darált mandula
5 dkg dió
1 tk vanília kivonat
25 dkg finomliszt
2 tk szódabikarbóna
csipet só
fűszerek : frissen reszelt gyömbér, fahéj, szerecsendió, kardamon, szegfűszeg

Lereszelem a megtisztított sárgarépát. A vajat még előző este kiraktam egy tálba, hogy tényleg puha legyen mire kell, majd másnap hozzáadom a cukrokat, a vaníliát és a tojásokat és habverővel habosra dolgozom. Hozzá keverem a sárgarépát a reszelt narancshéjat, a levét a mandulát vagy diót, a fűszereket és jól összekeverem. Érdemes a lehető legnagyobb tálunkban dolgozni, mert elég sok az anyagunk. Külön összeszitálom a szódabikarbónát, lisztet, sót és összevegyítem a sárgarépás krémmel, majd végül hozzákeverem a kandírozott narancsot. Kivajazott, kilisztezett 26 cm-es átmérőjű tortaformába öntöm és 200 fokon 35 percig sütöm. Hasznos a tűpróba, mert a széle kérgesre sül, a belseje remegősre, de így lesz jó. Ha nincs a fogpiszkálón tésztánk mikor beleszúrjuk, akkor remek. Megvárom míg kihűl, és megkenem a krémmel, ami: 30 dkg mascarpone, 5 dkg vaj, 1 db vanília rúd kikapart belseje, 1 citrom reszelt héja összedolgozva. Lehet díszíteni. Drágám, egész nap narancs és zöld színű marcipánt kajtatott nekem, hogy répái is legyenek a Helgának a tortájára :-)Nagyon köszönöm, szeretés !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...