2010. december 20., hétfő

Vargányagombás risotto

A múlt heti házi bulink fő étele volt a vargányagombás risotto és mint írtam, gyorsan el fogyott. Helgám és hugija Ági varázsolta. Mindenképpen fel kellett kerülnie, de musz volt újra megalkotni, mivel a múlt hetiből nem tudtam megmenekíteni egy fél kanálnyit sem. Így telefon Helgának, és :

Kb : 3-4 főre
20 - 25 dkg risotto rizs
15 dkg szárított vargányagomba / ez úgy a háromszorosára dagad majd /
1 tk kakukkfű
3 + 5 dkg vaj
1,5 dl tej
1 kis fej vöröshagyma
só, bors
húsleves alaplé
száraz fehérbor vagy pezsgő
reszelt parmezán

A szárított gombát beáztatod a tejbe, kb fél órával az elkészítés előtt. Olvasztok vajat egy serpenyőben, majd szépen megfuttatom a gombát rajta. a risottohoz, megpucolom, felkockázom a hagymát, majd megdinsztelem egy kis olívaolajon. Ráöntöm a rizst és üvegesre pirítom. Mikor jó, rálöttyintek úgy fél deci fehérbort. Hagyom "elsissenni" belőle az alkoholt, közben párszor megkavarom. Az alapléből / ami egyébként egy múlt heti húslevesből lett lefagyasztva, de simán csinálnék tyúkhúsleves kockából és fél liter vízből is, ha gyorsan lenne rá szükség/merőkanalanként egyesével kanalazok hozzá, közben folyamatosan kevergetem. Ezt addig ismétlem, amíg a rizs felveszi a lét és elég "taknyos" nem lesz. Közben fűszerezem friss kakukkfűvel, sóval, borssal, majd hozzá forgatom a gombát. Kicsit össze rottyantom, hozzá adom az 5 dkg vajat, majd reszelt parmesánnal tálalom. Köszi Helgus, ezt is lejegyeztük :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...