2011. június 20., hétfő

Rozmaringos borjúszűz


Azoknak, akik lemaradtak, kimaradtak a borjúszűz projectből, mert álmosan haza mentek, ajánlom eme bejegyzést, mivel ennél porhanyósabb, ízesebb húst rég sütöttünk, pláne nem grillen. De előtte egy kis döbbenet, észrevétel, esti mese ... Hosszú hétvége előtti péntek esti bevásárlás. Nagyon kemény!!! Én még ilyet nem is láttam, mintha Romániában lettünk volna, úgy 20 évvel ezelőtt. Félreértés ne essék, csak szemléltetésként írom, de abszolút tükrözi azt a helyzetet, ami elénk tárult három különböző "hiperbót" husis pultjainál...Gyakorlatilag nem volt semmi. Semmi. Sehol. Tátongó, üres pultok, mintha szükségállapot lenne, vagy legalábbis kihaltak volna az ehető állatok a földön és mindenki fű evővé változott. Semmi. Sehol. Mit gondolunk mi emberek egy-egy hosszú hétvége előtt? Nem lesz hétfő soha többet? Vagy? Szerintem azt sem tudjuk mit eszünk. Ha a pultokban ürgét és varjút árulnának, azt is megvesszük, mert nem lesz nyitva a sopping 2 napig? Annyira nagy baj nem lehet a pénztárcánkkal...Eme kis felvezetés, szösszenetke után ismertetném a borjúszűz grillre érkezését, mivel ez volt az egyetlen ehető, vehető, grillre tehető, pár kiló husi, ami még a Metroban kapható volt ekkor. Tehát a lényeg, hogy köszönet a gagyi evő, "éhenkolbász" világunknak, mert csak eme nemes, szaftos, ízes, viszont nem olcsó hús árut hagyták nekünk.

1 kg borjúszűz/ ebből úgy 20 dkg elmegy a tisztításnál, de ez a hús függő viszont mindenképpen le kell hártyázni
3 gerezd fokhagyma,
2 ág rozmaring
3 ek kesudió vagy bármilyen egzotikus mag
1 ujjnyi gyömbér
római kömény
tengeri só, olívaolaj


Tehát a husit lehártyázzuk, és egyben hagyjuk. A fűszereket a kesudióval, sóval egy mozsárban összetörjük, hozzá reszeljük a gyömbért és a fokhagymát, majd nyakon öntjük olívaolajjal. Mivel ez egy pác, vagyis bevonat lesz a borjún, nincsenek arányok. Ízlés és igény függő. Egy alufóliára fektetjük a husi csíkot és alaposan bekenjük a masszával, majd becsomagoljuk és egy napi a hűtőben pihentetjük. Mikor a grillen a faszén már parázsra égett /ez úgy 1 óra / két ujjnyi szeletekre, pogácsákra szeljük, majd kérget sütünk a hús szeletekre, vagyis gyorsan szép pirosra sütjük az oldalait. Hőfoktól függően 5 perc kb. A légkeveréses sütőt 80 fokra előmelegítjük, majd a grillezett szüzet 5-7 perc alatt kipihentetjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...