2012. március 6., kedd

Céklás risotto

Cékla még mindig az első számú téli zöldség idén. Nekem. Na és persze a Férjnek, aki úgy harapja a sült céklát, mintha alma volna. Minden zöldséget és gyümölcsöt imád, persze a hús nevű zöldségnek kell először a tányérra kerülni. De amúgy nem eszik szénhidrátot, nem szereti. Fél kiló kenyér nálunk 1 hét és akkor sem fogy el. Nagyon szerencsés. Így tegnap kacsát sütöttem és a céklát meggugliztam, tök jó risottó lett ...

20  dkg risotto rizs, kerek szemű
 2 db közepes cékla
 3 + 5 dkg vaj
 1 kis fej vöröshagyma
só, bors
húsleves alaplé
száraz fehérbor vagy pezsgő
reszelt parmezán
friss oregano

A céklákat egészben, hámozatlanul fél puhára főzöm, majd megpucolom és botmixerrel rusztikusra töröm. Olvasztok vajat egy serpenyőben, felkockázom a hagymát, majd megdinsztelem .Ráöntöm a rizst és üvegesre pirítom. Mikor jó, rálöttyintek úgy fél deci fehérbort. Hagyom "elsissenni" belőle az alkoholt, közben párszor megkavarom. Az alapléből merőkanalanként egyesével kanalazok hozzá, közben folyamatosan kevergetem. Ezt addig ismétlem, amíg a rizs felveszi a lét és elég "taknyos" nem lesz.Sózom, borsozom és hozzákeverem a céklát. Kicsit össze rottyantom, hozzá adom az 5 dkg vajat, majd reszelt parmezánnal, friss oreganóval tálalom a kacsa mellé.
Tipp: Kevés narancslével lehet még bolondítani... Szuper a céklához.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...