2012. március 12., hétfő

Kézműves Magyar Ízek vására

 Immár harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Kézműves Magyar Ízek vására a Millenáris Parkban. Szombaton körül is néztünk Gáborral, de őszintén megmondom, egyik szemem sír, másik nevet a vásárral kapcsolatban. Nevet, mert azon felül, hogy nagyon jó kezdeményezés összefogni a "magyart", főleg a gasztronómiában és megmutatni, hogy igenis van nekünk remek borunk, sajtunk, kenyerünk és még sorolhatnám, ösztönzés is a "magyarnak", hogy ha ezen termékek eszébe jutnak, akkor ne az legyen az első, hogy rohanok az Aldiba, Lidl-be vagy szintén sorolhatnám azon üzletek nevét, akik külföldi, látszólag jó árúval csalogatnak. Ez is kettős, mert nem azt mondom, hogy ne vegyük meg, mert ár/érték aránya nem jó, sőt, valamikor nagyon jó minőséget tudunk potom áron megvásárolni, hanem azt, hogy legyünk büszkék arra ami a miénk, vigyük hírét, kóstoljuk, szeressük és elsősorban legyünk rá nyitottak. Nem kell messze menni jó példáért. Ausztriában a termelők régiókon, megyéken belül eladják az áruikat, sőt, még  a helyi közértben is nagyjából csak azt a tejterméket, húst, sajtot, zöldséget lehet kapni, amit ott termeltek a helyi parasztok. Nevet a szemem, mert nagyon sok termelő képviseltette magát, kimagaslóan jó áruval. Nevet a szemem, mert rengeteg újdonságot, különlegességet találtam, mint a Csipkebort vagy a Csülkös batyut, a teljesség igénye nélkül.Viszont sír a másik szemem, mert a gasztronómia képviselőin, érdeklődőin, szakmabelieken kívül, csak lézengtek a látogatók...Rettenetes. A belépő nem volt drága, az ott megvásárolható termékek szintén nagyon jó áron voltak. Szeretném betudni annak, hogy jó idő volt a hétvégén és inkább a szabadban maradtak az emberek, mert így csak a remény marad, hogy mivel végre elindult valami a gasztronómiában, és kezdünk ebben is lokálpatrióták lenni, az út helyes és kellenek ezek a vásárok, fórumok, eszközök, amivel egyre többen gondoljuk, hogy magyarnak lenni és magyarként enni magyart a legjobb.

Szerzeményeim :
Méz édes mézsör a Felvidékről
Tokaji borecet válogatás Bodrogkeresztúrról
Magos mustár a 200 éves családi recept alapján készült Ghaurved Kft-től Nagykanizsáról,
Természetes birsalma sűrítmény Torok-éktól
és rengeteg különleges sajt, meg juhtúró kis termelőktől Tokajtól a bükkig.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...