2010. április 2., péntek

Csirke Curry

Szerelmese vagyok az egzotikus ízeknek. Nem mondom, hogy bármi csúszó, mászó, izgő, mozgó, alapból undorító állatból készült akármit / mert ételnek nem nevezném / a számba vennék. Nem, nem, én a fűszerezésről, a zöldségekről, a sós-édes, édes-savanyú kombinációkról beszélek, harmóniáról és egyensúlyról. Illatokról. Ez a csirke curry, már rég elkészítésre vár, annyi kiegészítésre szorul csak, hogy kapott egy kicsi karibi beütést is, az én érdi, házi, ázsiai konyhámban.

Tehát :
30 dkg csirkemell
2 dl kókusztej
1/2 lime reszelt héja
1 mogyoró hagyma
1/2 lilahagyma
1/2 póréhagyma
1 gerezd fokhagyma
1 dl tejszín
curry
reszelt gyömbér
3 ek földimogyoró olaj
2 ek barnacukor



Fűszerek egy kis páchoz :
1/2 lime leve
1 dl barna rum
zúzott koriander mag
őrölt kardamon
őrölt szegfűszeg
őrölt római kömény
őrölt kurkuma

A pipicicit felkockázom és pácolom. A fűszereket összekeverem és a csirkére szórom, majd jól megforgatom benne. A rummal és a lime levével meglocsolom, majd úgy 1 órára a hűtőbe teszem. A rum íze nem lesz durva főzés után, viszont nagyon porhanyós lesz a husink tőle. Na, de míg puhul a hús, a hagymákat felaprítom és a mogyoró olajon elkezdem dinsztelni. Mikor megfelelően üveges, ráborítom a bepácolt húst és elkezdem pirítani. Kicsi levet is fog engedni, de ez nem gond, hisz szaftos ragut készítünk. Pár perc után mehet rá a curry. Ez úgy egy kávés kanálnyi, de ízlés szerint szórjuk. Szép szine lesz tőle. Megszórom a reszelt zöldcitrom héjával, fokhagymával és a gyömbérrel, majd meglocsolom a kókusztejjel. Így hagyom főni lassú tűzön 10-15 percig. Ekkor beleöntöm a tejszínt és összeforralom egyszer. Kóstolás jön, ha nagyon savanykásnak találom, a barnacukorral még édesítem. Mazsolás rizst ajánlok hozzá. Persze a csirke curryt ezer féle képpen el lehet készíteni. Ha van időnk és be tudunk szerezni hozzá különféle egzotikus, friss fűszereket, mint a citrom nád vagy kaffer lime levél, akkor még ízesebb, illatosabb, ázsiásabb currynk lesz. Ja, és még egy. Nem akartam kivételesen csípősre csinálni, pedig az is fontos, így őrölt chili mindenképpen kell bele.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...