2010. november 22., hétfő

Mákosguba - torta


Emlékeimben a mákos gubát Anyukám sosem sütötte be. Mindig jól megáztatott szöttyös gubát ettünk, ami, amúgy nagyon fincsi. A guba készítése nem ördöngösség, főleg, ha kapunk rendes, finom, nem avas mákot, mondjuk darálva. Tudom én, hogy a mákos étkek fogyasztásnak meg van a speciális ideje, de néha jó kis desszert tud születni belőle. Vanília öntettel...és narancslekvárral...amit egy osztrák bolhapiacon vettem :-)

10 dkg darált mák
8 dkg porcukor
5 db szikkadt kifli
1,5 dl tej
4 ek méz
1 narancs reszelt héja
4 ek narancslekvár

Végtelenül egyszerűen : felkarikázom a kifliket egy nagy tálba. A darált mákkal, a cukorral a reszelt narancs héjjal és a mézzel összeforgatom, majd nyakon öntöm a tejecskével. Hagyom szépen, hogy magába szívja a kifli, majd kicsit kivajazott, kerek tortaformába szedem. Picit megnyomkodom, majd rakok rája a narancslekvárból. Még egy réteg gubát és lekvárt halmozok a formába, majd előmelegített sütőben ropogósra sütöm. Melegen az igazi...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...