2010. november 28., vasárnap

Erdélyi májas pecsenye

Az Anya specialítása, ami minden ünnepen, karácsonykor, szülinapkor elkészítődik nálunk. Ha jól emlékszem valami "Képesújság" szerű lapban találta, még úgy 20 évvel ezelőtt és annyira ízlett, hogy azóta az ünnepi menük része lett. Krumlpipürével, krumpli salátával de szeletenként zsömibe rakva is tuti cucc. Egyszer beneveztem egy recept versenybe és nyertem vele egy serpenyőt. Ja és még Anyán kívül nem próbálta senki a családban...

A hús :
1 kg csontozott sertés karaj
1 db nagyobb vöröshagyma
1 fej fokhagyma
mustármag, só, bors
olaj

A töltelékhez :
4 db nagyobb csirkemáj
majoranna, bors
1 fej vöröshagyma
1 dl tej
1 szikkadt zsemle
1 tojás
1 dl tejszín
petrezselyem

A tetejére :
0,5 liter tejföl
1 tojás
sok reszelt sajt
A husikát, ami úgy 1 kg körüli, egyben, sütés előtti nap bepácolom. A megpucolt fokhagyma gerezdekkel megtűzdelem, a mustásmaggal megkenem. Meglocsolom olajjal és köré szórok, pucolt, négybe vágott vöröshagymát és fokhagymát. Befedem és hűtőben 1 napot állni hagyom. Másnap meglocsolom úgy 1 - 2 dl vízzel megint lefedem és 1, másfél órát párolom, majd a fedőt levéve még 20 percig pirítom. Közben elkészítem a tölteléket. A májat megmosom, inazom, és botmixerrel pürésítem. A zsemlét beáztatom a tejbe. Apróra vágom a vöröshagymát és olajon megfuttatom. Hozzáadom a májpürét, sózom, borsozom, majorannázom. Jöhet bele a zsemleés tojás, jól összeforgatom. Belevágom a petrezselymet, majd meglocsolom tejszínnel. Mikor megsült a karaj, 1 cm vastag szeletekre vágom. Egy jénai tálban felváltva egy szelet húst állítok, amit megkenek a májjal, majd jöhet még egy szelet husi és így tovább. Ezt lehet őzgerinc formába is tenni, így nyílván könnyebb a sorakoztatása. A tejfölt kikeverem a tojással es nyakon öntöm a hús vonatomat. Megszórom a reszelt sajttal és sütőbe tolom, hogy aranysárgára piruljon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...