2009. december 26., szombat

Ganadpuszta - az üvegbe zárt ribizli


Első találkozás : Helga rátalál az oldalukra, nagyon örülünk…

Második találkozás : Etyeki Kezes-lábos fesztivál. Mivel már van hova tenni a ganadpusztai gyümölcsbort, persze, hogy megkóstoljuk.

Harmadik találkozás : Helga apu karácsonyi pulykájához sok liter ribizli bor megrendelése és nem mellesleg, saját, ízlelő bimbóink megajándékozása, pár üveggel J.

Ganádpuszta a Börzsöny-hegység nyugati lejtőin, az Ipoly völgyében található.

A borkészítésnek létezik egy ősi hagyománya, mely alapján a bort gyümölcsből, különféle vadon termő és termesztett növényi levélből, virágból készítik.

Európa országaiban a gyümölcsborászat hagyományai 200 évvel ezelőttre nyúlnak vissza. Abban az időben azonban a francia szőlészek- védve saját termesztésüket a gyümölcsborok térnyerésétől- elérték, hogy törvény mondja ki; bort készíteni csakis szőlőből lehet. E törvény hatására eltűnt a köztudatból az, hogy a szőlőn kívül más gyümölcsből és levélből is ugyanolyan jó bort lehet készíteni. A legújabb kutatások szerint azonban amellett, hogy a gyümölcsborok is rendelkeznek a szőlőből készült borok jótékony hatásaival, a gyümölcsborok tele vannak antioxidánssal, és általában véve jóval több vitamint és ásványi nyomelemeket tartalmaznak, mint szőlőből készült társaik.

Ganádpuszta célja, hogy a gyümölcsbor eredeti zamatának és előállításának, mesteri hagyományának tiszteletben tartásával visszahelyezze azt méltó helyére.

Aki szeretne belekóstolni a vidék hangulatába és megízlelni a gyümölcsök borba foglalt harmóniáját, annak szívesen készítenek ajánlatot több éjszakás ott tartózkodásra, szalonnasütéssel, kirándulással. Igazi falusi turizmus.

Mindenesetre, már a borok kóstolgatása is nagy élmény, részint, mivel nem hagyományos, részint, mert abszolút meggyőző.

Az oldalukon egy-két remek recept is található, ami elkészítésre vár J

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...