2009. december 12., szombat

Gesztenye halom csokoládé pohárkában


A kiinduló pontot az Aldiban véletlenül megvásárolt, csokoládé pohárka adta. Ez kb. egy 2 – 3 cl-es, rövides pohárka méretű, finom étcsokoládéból készült kapszli.
Mit is töltsünk bele ?
Remek lenne, valami gyümölcshab, vagy citrusos túrókrém, vagy forró karamellizált gyümölcs, amire szép lassan ráolvad a csokipohár…a nyertes, így az ünnepek előtt a gesztenyéből készült édesség lett.
Első körben Chili és Vanilia oldalán talált Gesztenyepüré recepttől indultunk, de idő hiányában, a sütési, pucolási folyamatot kihagytuk. Kaptunk, elősütött, hámozott gesztenyét ezzel dolgoztunk.
Második körben, az eredeti receptet alapul véve, már belevittünk egy kis improvizációt :
Elkészítési idő : 180 perc + hűtési idő

HOZZÁVALÓK :
375 g pucolt, sült gesztenye
300 ml tej
225 ml víz
A cukorsziruphoz:
40 g cukor
75 ml víz
1 csipet só
A kész püréhez:
1 dl tejszín
1 dl rum
100 g mascarpone sajt

Ha héjas gesztenyével dolgozunk, a héjat X alakban, óvatosan bevágjuk. Tepsibe tesszük a gesztenyéket, köréjük vizet öntünk, és légkeverés nélkül kb 40 percig sütjük előmelegített 120 C-os sütőben. A sült gesztenyét még meleg állapotában megszabadítjuk a héjától.
A gesztenyéket egy lábasba tesszük, ráöntjük a tejet, és a vizet, majd fedő alatt puhára főzzük a gesztenyét a vaníliarúd kikapart magjaival, és magával a magházzal együtt. A főzési idő nagyban függ a gesztenye minőségétől, kb 50 perc, közepes hőfokon.
Ha megfőtt, hozzáöntjük a cukorszirupot. Hagyjuk picit kihűlni, majd leszűrjük.
A tejszínnel, a rummal, a mascarponéval turmixgépbe tesszük és pürésítjük.
A kész masszát, hűtőben, ha van rá lehetőség 1 éjszakára pihentetjük.
A rum elhagyható, mert a gesztenyénknek igen intenzív íze lesz !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...