2009. december 31., csütörtök

Az én Sangriám


Jártam olyan kocsma nevű intézményben, vagyis bodegában, Spanyolországban, amely vagy 50 féle sangriát szolgált fel. Fehér borból, roséból, csak egyfajta, spanyolország egy-egy tájegységére jellemző gyümölccsel, édesen vagy szárazon, vagy szódavízzel higítva. Az ital neve, a spanyol sangre, azaz vér szóra utal vissza. Nemcsak a neve jelent vért, hanem színe is hasonlatos, és elfogyasztva - legalábbis a spanyolok szerint - vérré válik ereinkben. A sangría születését a 19. század első felére teszik. Az biztos, hogy az idő tájt már fogyasztották Spanyolországban és Portugáliában. Egyes feltételezések szerint az Antillák szigetvilágából került az anyakontinensre . Mennyei üdítő, hisz üdítőnek tartják a spanyolok, alacsony alkoholtartalma miatt.

A bodegita Barcelona egy csendesebb utcájából nyílt, a La Rambla-tól nem messze. Hatalmas tölgyfa hordók, adták a hátteret, az alacsony, hosszú fapadokból álló belső designhoz. A fejünk felett, a plafonról óriási sonkák, kolbászok, füstölt szalonnák lógtak, az egész mennyezetet beterítve. Isteni illatokkal telt meg a tüdőnk. Ajolit rendeltünk spanyol sonkával és hagyományos Sangriát . Gyümölcsös, kellemes, naggggyyon spanyol. Az eltelt évek alatt próbálom kikisérletezni ezt az ízt, ami csak egy kicsit hasonlít rá. Nyaranta, isteni grill partikhoz, jó sok jéggel, de a szilveszteri bólé is remekül helyettesíthető vele.
Jaaa, és lehet, hogy kevés benne az alkohol, de szépen be lehet csicssenteni tőle;-)) tanusíthatom...

Mindenképpen spanyol, sangria bor kell hozzá. Ezt ma már többnyire, nagyobb hipermarketekben be lehet szerezni, általában 1,5 literes kiszerelésben.
Ehez mérten :
1 db kis üveg , édes pezsgő,
1 db zöld alma,
1 db narancs,
1 db citrom,
0,5 liter szénsavas citrom ital / fanta citrom kitűnő /
8 cl fehér rum
esetleg ananász, szőlő, eper.
Természetesen a gyümölcsök összetétele, és aránya egyénenkénk, és ízlésenként vátozik, viszont én nem használok sokat, mert az a tapasztalat, hogy hamar elfogy az itóka a gyümiről, és nincs az a lelkes barátnő sereg, aki kieszegeti a kancsónkból a már "beszívott" gyümölcskockákat, így sajna kidobásra kerül.
Tehát, esemény előtti este megcsinálom. Összeöntöm, az italokat, a felkockázott narancsokra, citromokra, almákra. Kicsi cukorral, mézzel ízesítem. 1 napra mehet a hütőbe.

BUÉK !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...