1 1/2 csésze risotto rizs
3 dl zöldség alaplé / ha nincs kéznél, kockából is jó /
2 ek medvehagyma pesto
1 dl száraz fehérbor
tengeri só, frissen őrölt bors, szerecsendió
2 csésze rókagomba / ha szárított, akkor 1 órával előtte tejbe kell áztatni
frissen reszelt parmezán sajt
10 dkg fagyott vaj
olívaolaj
Mivel azt szeretnénk, hogy minden íz élvezhető és érezhető legyen, és persze domináljon a rókagomba, nem teszünk alá hagymát. Kicsi olívaolajon üvegesre párolom a rizst, majd felöntöm a fehérborral, amiből gyorsan el illan az alkohol. Megkeverem, utána, szépen lassan, folyamatos kevergetés mellett, merőkanalanként hozzáadom az alaplét. Elkezd dagadni a rizs, de folyamatosan úgy kell adagolni a zöldséglét, hogy ne legyen száraz, hanem úgymond szöttyös maradjon. Szépen krémesedik, ekkor beletesszük a medvehagymát. Jön a só, bors szerecsendió. Folyamatosan kevergetjük, ha úgy ítéljük meg, nyugodtan mehet hozzá még alaplé. Nem kell tőle félni, nem lehet elrontani. Mikor a gomba picit megpuhult, bele kockázzuk a fagyasztóból kivett vajat. Friss reszelt parmezánnal kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése