2011. május 9., hétfő

Medvehagymás risotto rókagombával

Mielőtt Barcelonába utaztam, kaptam a páromtól egy "búcsú" vacsorát. Nagyon jól főz. Rengeteg recept lesz itt tőle, mivel igazi ínyenc, aki mindent kipróbál, megkóstol, keresi az újdonságokat, arról nem is beszélve, hogy mindezt hatalmas szenvedéllyel, és remek ízléssel teszi. Tudom, most sokan irigykednek, hát lehet is, mondanám szerényen...Egyébként eme risotto koronája füstölt kacsamáj volt, amit szintén saját kezűleg készített, viszont gyorsan meg is ettük. Hozzáteszem, hogy nekem a risotto magában is zseniális volt. És most, hogy végre már lehet gombászni is az erdőkben, legyen az első recept ez, rókagombából.

1 1/2 csésze risotto rizs
3 dl zöldség alaplé / ha nincs kéznél, kockából is jó /
2 ek medvehagyma pesto
1 dl száraz fehérbor
tengeri só, frissen őrölt bors, szerecsendió
2 csésze rókagomba / ha szárított, akkor 1 órával előtte tejbe kell áztatni
frissen reszelt parmezán sajt
10 dkg fagyott vaj
olívaolaj

Mivel azt szeretnénk, hogy minden íz élvezhető és érezhető legyen, és persze domináljon a rókagomba, nem teszünk alá hagymát. Kicsi olívaolajon üvegesre párolom a rizst, majd felöntöm a fehérborral, amiből gyorsan el illan az alkohol. Megkeverem, utána, szépen lassan, folyamatos kevergetés mellett, merőkanalanként hozzáadom az alaplét. Elkezd dagadni a rizs, de folyamatosan úgy kell adagolni a zöldséglét, hogy ne legyen száraz, hanem úgymond szöttyös maradjon. Szépen krémesedik, ekkor beletesszük a medvehagymát. Jön a só, bors szerecsendió. Folyamatosan kevergetjük, ha úgy ítéljük meg, nyugodtan mehet hozzá még alaplé. Nem kell tőle félni, nem lehet elrontani. Mikor a gomba picit megpuhult, bele kockázzuk a fagyasztóból kivett vajat. Friss reszelt parmezánnal kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...