Végy egy horgászbotot és fogj egy 2 kg-os csukát...
2 kg csuka
1 nagyobb citrom
1 l tej
5 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
15 - 20 dkg vaj
tengeri só, frissen őrölt bors
5 dkg darált dió
Természetesen ha vásároljuk, akkor konyhakész állapotában tudunk hozzáfogni a csukához, ha nem, akkor kérjük szakértő segítségét :-). A lényeg, hogy alapos mosás után, meg kell pucolni, a bőrét le kell kapargatni késsel, majd a hasán hosszában felnyitjuk és eltávolítjuk a belsőségeket. A fejét is levágjuk. Deszkára helyezve viszonylag sűrűn beirdaljuk sózzuk és a pucolt fokhagyma gerezdeket, melyeket előzőleg rusztikusra aprítottunk, belenyomkodunk a bevágásokba, majd egy mélyebb, jól zárható dobozba helyezzük és nyakon öntjük a tejjel. Egy éjszakára mehet a hűtőbe. Sok barátom, sőt, jó magam sem ettem meg mindig a folyami, tavi halakat, mert mocsár, sár ízük volt. Ha így tejbe áztatjuk éjszakára egy kis fokival, akkor garantált, hogy nem találkozunk ezzel az ízzel.
Sütés előtt kivesszük a dobozból, a tejet leszűrjük, mert a fokhagymát beletöltjük a csuka hasába. A halat megszárítjuk, felitatjuk róla a nedvességet. Egy tepsibe helyezzük. A citromot felkarikázzuk, a felét a hal hasába töltjük. A petrezselymet felaprítjuk / nem kell sajnálni, tökéletesen illik hozzá /, összekeverjük a dió háromnegyedével és szintén beletömködjük. A halat megsózzuk durva tengeri sóval, ráhelyezünk 3-4 karika citromot, a maradékot pedig köré a tepsiben, végül megszórjuk a dióval. A halra és köré kockázzuk a vajat. Előmelegített sütőben 180 fokon 20 perc alatt készen van.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése