2011. május 3., kedd

Rizspuding balzsamos eper kompóttal

Lassan kezdem felfedezni a környéket, hogy mit honnan érdemes beszerezni, ha nem tud az ember jánya minden nap bemenni a piacra. Nem olyan régen a Drágám "talált" egy zöldségest, aki úgy 20 éve ugyanott posztol, de valamiért kiesett a látókörünkből. Vagyis az enyémből nyilvánvalóan, mivel eddigi lakhelyemtől jó 40 km-re van, de a pároméból is, pedig ő már gyerekkorában is erre bringázott. A lényeg, hogy betévedt és ájuldozva hívott, hogy Cicám itt, itt, itt minden van....az iráni óriás datolyától, a gránátalmán át a rizslisztig....ezt látni kell, itt vásárolnunk kell. Naná, hogy nem bírtam sokáig, már másnap sikeresen ott hagytam 6000 Forintot, csuda friss és különleges zöldségre, gyümölcsre. Na de, ha már van rizslisztem, /megjegyzem juhéjjjj /mit is kezdjek vele?! Oké, net elő, és jött az alap Chili&Vaniíliától. Tejpuding.

6 kis pohár pudinghoz :
1 liter tej
8 dkg rizsliszt
csipet só
1 ek narancsvirág víz / elhagyható
1/2 rúd vanília
4 ek levendulaméz
1 csipet kardamon

kompóthoz :
15 dkg felkockázott eper
8 dkg sötétbarna nád cukor
3 ek málna ecet

A rizslisztet elkeverjük 2-3 dl tejben, csomómentesre. A maradék tejet forráspontig hevítjük a vanília rúd kikapart belsejével és a rúddal, majd hozzáöntjük a rizslisztes masszát. Állandó kevergetés mellett, közepes lángon sűrűre főzzük. Amikor puding állagú, belekeverem a mézet és a narancsvirág vizet, valamint kiveszem a vaníliarudat. Fűszerezem kardamonnal, majd kis tálkákba osztom. Mikor kihűlt mehet a hűtőbe. Ez fontos, mivel melegen még nagyon folyik, nem tudjuk rárakni a kompótot. Miközben hűl, a cukrot kicsit karamelizálom, majd rászedem a felkockázott epret és meglocsolom a málnaecettel. Kb 5 percig főzöm, amíg levet ereszt, de nem esik szét az eper, kicsit rusztikus marad..l A hideg pudingokra szedem. Én így is imádom, a hideget a meleggel, de kihűtve is zseniális.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...