Tehát a tésztához :
25 dkg margarin
40 dkg liszt
12 dkg kristálycukor
1/2 citrom reszelt héja és leve
1 cs sütőpor, 1 cs vaníliás cukor
2 ek tejföl
1 tojás sárgája a kenéshez
2 csepp mandula aroma
3-4 ek barack íz
a töltelékhez :
1,5 kg alma
ízlés szerint fahéj, méz
2 cs vaníliás cukor
A margarint a lisztbe morzsolom, majd a többi hozzávalóval együtt, ruganyos tésztává gyúróm.
2 cipóra osztom. Érdemes az egyik cipócskát nagyobbra hagyni, ha szeretjük, hogy a süti alja vastagabb. A két tészta golyót hűtőbe teszem, amíg tovább dolgozom. Az almákat megpucolom, kivágom a magházat, és lereszelem. Egy kicsit én megszoktam dinsztelni, a mézzel és a fahéjjal, a végén még összeforgatom a 2 csomag vaníliás cukorral. A sütőt 200°ra előmelegítem, a tepsit / 20x30 /kivajazom, kevés morzsával megszórom. A nagyobb gombócot lisztezett deszkán tepsi nagyságúra nyújtom. A nyújtófa segítségével bele egyengetem a sütőformámba. Megkenem a barack ízzel, majd rákanalazom az almát. A második gombócot is nyújtom, mint az előzőt és befedem vele a süteményt. A tetejét villával megszurkálom, és megkenem a felvert tojás sárgájával. Zsupsz a sütőbe. A tű próbát, mindenképpen javaslom. Megbökjük a tésztánkat sütés közben egy húsvillával vagy fogpiszkálóval, ha rajta ragad a tésztánk még sütni kell !!!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése