2010. január 6., szerda

Sütőtökös-parmezános rizottó


Egy belvárosi étteremben voltunk a csajokkal karácsony előtt, ajándékozós, röhögős, borozós vacsin.Általában ez úgy néz ki, hogy mindenki rendel a maga ízlésének valót, de mire vége a vacsorának, az összes tányér körbejár, és mindent mindenki megkóstol, így még véletlenül sem a saját tányérod vigyorog rád, mikor a pincér huncut mosollyal leszedi az asztalt. Ági barátnőm rendelte ezt az isteni ételt, amit hozzáteszem nem sikerült leutánoznom. Nem lett rossz, de valami hiányzik az enyémből, valami olyan íz, amitől tudod, úgy kikerekedik a szemed és csak bólogatsz, hogy na igen, ez zseniális, és azt kívánod sose fogyjon el a tányérodról...

Hozzávalók 4 főre:
500 g sütőtök
250 g rizottó rizs
7,5 dl csirke vagy zöldségalaplé
1/2 szál póréhagyma
maréknyi reszelt parmezán sajt
40 g hideg vaj
3 ek olívaolaj
só, frissen őrölt bors, csipet curry

Az első és legfontosabb : jó rizottót csak rizottó rizsből tudunk készíteni, pl .: arborio-ból.
Egyéb esetben száraz, nehéz, köret rizst kapunk, amibe sütőtököt forgattunk.
A sütőtököt kimagozzuk, felszeleteljük, és sütőpapírral kibélelt tepsiben, 175 °os sütőben szépen megsütjük. Ez kb. 40 perc légkeveréses sütőnél. Nekem nem baj, ha kicsit megég a teteje, annál puhább a belseje. Kivesszük a sütőből, majd a héjáról lekapargatjuk a finom sült tököt. Hagyjunk nagyobb darabokat is a tökpép mellett.
Az olívaolajat egy lábosban felforrósítjuk, majd megdinszteljük, megpirítjuk benne a felkarikázott póréhagymát. Hozzáadunk 1 ek vajat, majd a mosatlan rizst és ezt is üvegesre pirítjuk. Szép lassan, folyamatos keverés mellett elkezdjük adagolni hozzá az alaplénket, addig míg el nem fogy, vagy al dentere nem fő a rizs. Itt hozzákeverjük a tököt, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk csipet curryvel. Végül beledolgozzuk a felkockázott hideg vajat és a parmezánt. Érdemes érett, egész parmezánt venni és nekünk aprítani, a csomagolt, előre reszelt nem túl intenzív ízű.
Zárásként a tűzről levéve 1-2 percig állni hagyjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...