2010. február 8., hétfő

Almás morzsa gránátalmával és egy csipetnyi ánizzsal

A klasszikus almás morzsa / Apple Crumble / a britek egyik imádott desszertje. Ezt nem is csodálom, mivel olyan rettenetesen egyszerű, hogy ha vak lennék és süket, akkor is egy olyan finom édességet dobnék össze, mondjuk úgy 35 perc alatt / amiből 30 perc a sütés /, hogy díjazni kellene. Nagyon sok recepttel találkoztam már, bármilyen gyümölcsből elkészíthető. Lehet fűszerezni, más fajta liszttel, zabpehellyel sütni....remek recept. Sósan, zöldségekkel is megcsinálom majd. Amúgy, a morzsasüti lényege, hogy csupa nyers gyümölcs kerül alulra és az édes, vajas tészta a tetejére. Melegen tálaljuk, finom hozzá a vanília fagyi is, vagy sodó, de tejszínhabbal is remek.

Tehát alulra :
4 db alma
1 db gránátalma
2 tk nád cukor
1 tk fahéj
1 kk ánizs
1 citrom leve

a morzsához :
10 dkg teljes kiőrlésű liszt
10 dkg margarin
2 ek nádcukor
1/2 tk fahéj

Az almákat megpucolom, persze miután megmostam, majd felszeletelem. A szeleteket egy kisebb hőálló tálba fektetem, megszórom a cukorral, az ánizzsal, a fahéjjal, meglocsolom a citrom levével. A gránátalmát félbe vágom, és kiszedegetem belőle a piros gyümölcsöcskéket, amiket az alma szeletekre szórok. A lisztet, a cukorral, fűszerrel összekeverem egy tálba, majd belekockázom a margarint és az ujjaimmal összemorzsolom a száraz hozzávalókkal. Nem kell, hogy összeállt tészta legyen, szó szerint morzsa állagúnak kell lennie. Ráterítem a gyümölcsre, majd betolom a 180 °ra előmelegített sütőbe és kb 30 percig sütöm.
Ezt a mennyiséget 4 pici tűzálló tálkába is eltudjuk osztani, úgyis tökéletes.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...