30 gerezd pucolatlan fokhagyma
2 ek olívaolaj
1 nagyobb fej vöröshagyma
1 csokor új hagyma
1 tk friss kakukkfű vagy 2 tk szárított
15 gerezd pucolt fokhagyma
7,5 dl zöldségleves
1,3 dl tejszín
ízlés szerint citromlé
só, bors
A sütőt előmelegítem 180°ra. a pucolatlan gerezd fokhagymákat egy hőálló tálba teszem, meglocsolom az olívaolajjal, sózom, borsozom majd légmentesen letakarom alufóliával és 45 percig sütöm.
Puha, aranybarna lesz. Ha kihűlt, kinyomkodom a héjából és félre teszem. Megolvasztom a vajat egy lábosban, ráteszem a két féle hagymát és a kakukkfüvet, megdinsztelem majd beleteszem a pucolt és sült fokhagymákat is. Így pirítom még úgy 5 percig lassú tűzön. Felöntöm a levessel, lefedem és kis lángon 20 percig főzöm.. Botmixerrel pürésítem, majd hozzákeverem a tejszínt és ha kell, még ízesítem sóval, borssal. Megforralom még egyszer kevergetem közben. Ha nem tartom elég sűrűnek, akkor egy kis liszttel tudom sűríteni, de szerintem nem kell.
Szelet kenyeret meglocsolok olívaolajjal, friss parmezánt reszelek rá, megsütöm szép pirosra, majd ezzel tálalom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése