Az első polenta, vagyis puliszka, amit ettem, egy szívemnek nagyon kedves Erdélyben élő Hölgy kezéből került ki és juhtúrós volt. Melegen és hidegen is megkóstoltam, nagyon szerettem. A puliszkában az a nagy tuti, hogy édesen és sósan is lehet készíteni. Köretnek, főételnek, desszertnek is tálalható és igen sokféle képpen ízesíthető. Aszaltgyümik, fűszerek, sajtok, magok....Szeretem Erdélyt. A mi puliszkánkat az olaszok polentának hívják, ami régen a szegények eledele volt, ma viszont csodás reneszánszát éli és a legelegánsabb éttermek kínálatában is szerepel.
A köret a sertéscombhoz készült.
4 főre :
30 dkg kukorica dara
1 l víz
só
1 tk kakukkfű
10 dkg vaj
15 dkg friss, reszelt parmezán
Forraljuk fel a vizet a sóval, és egy csipetnyi darával, hogy ne csomósodjon, majd lassan, folyamatos kevergetés mellett öntsük hozzá a többi kukoricadarát. 20-30 percig gyakran megkeverve puhára, masszává főzzük. Belekanalazzuk a fűszert, majd a reszelt parmezánt, és a vajat. Egy szilikon tepsibe, vagy sütőpapírral bélelt edénybe öntjük, majd hagyjuk kihűlni. Mikor meghűlt, szeleteljük, majd grillsütőben, tálalás előtt még megpirítjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése