2010. március 21., vasárnap

Kakukkfüves, parmezános polenta

Az első polenta, vagyis puliszka, amit ettem, egy szívemnek nagyon kedves Erdélyben élő Hölgy kezéből került ki és juhtúrós volt. Melegen és hidegen is megkóstoltam, nagyon szerettem. A puliszkában az a nagy tuti, hogy édesen és sósan is lehet készíteni. Köretnek, főételnek, desszertnek is tálalható és igen sokféle képpen ízesíthető. Aszaltgyümik, fűszerek, sajtok, magok....Szeretem Erdélyt. A mi puliszkánkat az olaszok polentának hívják, ami régen a szegények eledele volt, ma viszont csodás reneszánszát éli és a legelegánsabb éttermek kínálatában is szerepel.
A köret a sertéscombhoz készült.

4 főre :
30 dkg kukorica dara
1 l víz

1 tk kakukkfű
10 dkg vaj
15 dkg friss, reszelt parmezán

Forraljuk fel a vizet a sóval, és egy csipetnyi darával, hogy ne csomósodjon, majd lassan, folyamatos kevergetés mellett öntsük hozzá a többi kukoricadarát. 20-30 percig gyakran megkeverve puhára, masszává főzzük. Belekanalazzuk a fűszert, majd a reszelt parmezánt, és a vajat. Egy szilikon tepsibe, vagy sütőpapírral bélelt edénybe öntjük, majd hagyjuk kihűlni. Mikor meghűlt, szeleteljük, majd grillsütőben, tálalás előtt még megpirítjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...