2010. március 31., szerda

Házi Krémes light


Persze ez vicc. Hisz, hogy is lehetne egy sütemény diétás és könnyű, mikor egy halom cukor, liszt van benne, meg még egy halom koleszterin vagyis toji. DE ! Megpróbáltam a lehető legjobban lecsökkenteni az energia, kalória és szénhidrát bevitelt, így kapta a Light jelzőt, szerényen.
Ha mi készítenénk a tésztát, akkor 2 nappal a süti tálalása előtt fogjunk hozzá. Ezzel a módszerrel viszont lerövidülhet a folyamatunk, hisz leveles tésztával dolgozunk.

A tésztához :
50 dkg leveles tészta
/ én az előre nyújtott, feltekert verziót kedvelem, nyílván, hisz így nem kell vele bajlódni :-), sőt, egyes bio és keleti boltokban, már rozslisztből készült is kapható. /

A krémhez :
1 l tej
6 db tojás
6 ek nyers nádcukor
1 csomag vaníliás cukor
1/2 vanília rúd és kikapart magja
6 púpozott ek teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt

Porcukor a szóráshoz.

A leveles tésztát kiolvasztjuk. jA sütőt 200 °ra előmelegítjük. A kiolvadt tésztánkat 4 részre osztjuk, és tepsi nagyságúra nyújtjuk. Sütőpapírt vágunk a tepsink hátuljára és megkenjünk vízzel. A bevizezés fontos, mert összeugrik a tészta. Ráterítjük a tésztát és egymásután megsütjük a lapokat. Közben elkészíthetjük a krémet . A tejet megoforraljuk a vanília rúd kikapart magjával és magával a rúddal.
A lisztet kis tejjel eldolgozzuk, majd folyamatos kevergetés mellett hozzá adjuk a tojások sárgáját, majd belekeverjük a forralt tejbe a cukorral, vaníliás cukorral együtt. Állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük. A tojások fehérjét, csipet sóval kemény habbá verjük és óvatosan a krémbe forgatjuk. 1-2 percig még főzzük. A meleg krémmel megtöltjük a lapokat. Ez lehet egy lap, -egy krém, -egy lap varriáció is, de mehet még egy réteg krém és lap . A lényeg, hogy a legfelső lapot előre kockázzuk fel, vagy törjük fel, mert utána igen nehezen tudjuk majd szeletelni. Porcukorral megszórjuk a tetejét.

Eredeti recept : Tóthné Pánya Marianna: Házi Sütemények

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...