Persze ez vicc. Hisz, hogy is lehetne egy sütemény diétás és könnyű, mikor egy halom cukor, liszt van benne, meg még egy halom koleszterin vagyis toji. DE ! Megpróbáltam a lehető legjobban lecsökkenteni az energia, kalória és szénhidrát bevitelt, így kapta a Light jelzőt, szerényen.
Ha mi készítenénk a tésztát, akkor 2 nappal a süti tálalása előtt fogjunk hozzá. Ezzel a módszerrel viszont lerövidülhet a folyamatunk, hisz leveles tésztával dolgozunk.
A tésztához :
50 dkg leveles tészta
/ én az előre nyújtott, feltekert verziót kedvelem, nyílván, hisz így nem kell vele bajlódni :-), sőt, egyes bio és keleti boltokban, már rozslisztből készült is kapható. /
A krémhez :
1 l tej
6 db tojás
6 ek nyers nádcukor
1 csomag vaníliás cukor
1/2 vanília rúd és kikapart magja
6 púpozott ek teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt
Porcukor a szóráshoz.
A leveles tésztát kiolvasztjuk. jA sütőt 200 °ra előmelegítjük. A kiolvadt tésztánkat 4 részre osztjuk, és tepsi nagyságúra nyújtjuk. Sütőpapírt vágunk a tepsink hátuljára és megkenjünk vízzel. A bevizezés fontos, mert összeugrik a tészta. Ráterítjük a tésztát és egymásután megsütjük a lapokat. Közben elkészíthetjük a krémet . A tejet megoforraljuk a vanília rúd kikapart magjával és magával a rúddal.
A lisztet kis tejjel eldolgozzuk, majd folyamatos kevergetés mellett hozzá adjuk a tojások sárgáját, majd belekeverjük a forralt tejbe a cukorral, vaníliás cukorral együtt. Állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük. A tojások fehérjét, csipet sóval kemény habbá verjük és óvatosan a krémbe forgatjuk. 1-2 percig még főzzük. A meleg krémmel megtöltjük a lapokat. Ez lehet egy lap, -egy krém, -egy lap varriáció is, de mehet még egy réteg krém és lap . A lényeg, hogy a legfelső lapot előre kockázzuk fel, vagy törjük fel, mert utána igen nehezen tudjuk majd szeletelni. Porcukorral megszórjuk a tetejét.
Eredeti recept : Tóthné Pánya Marianna: Házi Sütemények
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése